SV3SPC Posted June 13, 2023 at 06:23 μμ Κοινοποίηση Posted June 13, 2023 at 06:23 μμ Με τι κεραία βγαίνουμε στα βραχέα? Τι πομποδέκτη χρησιμοποιούμε? Ποιες είναι οι συνθήκες εκπομπής μας και τι θέλουμε να αλλάξουμε-βελτιώσουμε?? Και ξεκινώ ... Βασική κεραία μου ένα μονόπολο 37-38 μέτρα μήκους σκαλωμένο στην απέναντι οικοδομή .... Ξεκινάει δηλαδή από τον 4ο όροφο στο qth μου και καταλήγει στην απέναντι πλευρά του δρόμου στον 5ο όροφο. Στο feedpoint υπάρχει το κάπλερ του Στέφανου με γείωση στα περιμετρικά κάγκελα της οικοδομής. Το συγκεκριμένο μονόπολο παίζει αξιοπρεπώς στα 80 - 40μ και σχετικά ανεκτά στα 160μ λόγω του μικρού του μήκους για τους 1,8mhz. Το κάπλερ του Στέφανου βοηθάει σε κάθε περίπτωση στην 1:1 προσαρμογή και είναι από τις καλύτερες ραδιοερασιτεχνικές μου αγορές που έχω κάνει για multiband χρήση ενός μονόπολου τυχαίου μήκους. Εναλλακτική δεύτερη κεραία είναι μια κάθετη τριγωνική Delta loop με περίμετρο σχεδόν 35 μέτρα και ανοικτή γραμμή περίπου 25 μέτρα έως το σακ. Εκεί την συντονίζω με ένα χειροκίνητο tuner της MFJ. Παίζει παραπάνω από καλά στα 20 - 15 - 12 - 10μ και οριακά στα 6μ ενώ ανεκτή αλλά φτωχή απόδοση έχει στα 40μ μιας και τις λείπουν κάποια λίγα μέτρα. Το ψηλότερο σημείο του τριγώνου είναι στα 11μ ύψος σε έναν τηλεσκοπικό spiderbeam ιστό και το χαμηλότερο σημείο της σχεδόν στα 2μ. Σε γενικές γραμμές το παραπάνω σετάπ έχει αποδειχτεί χρυσή τομή για ένα all around χειρισμό σε κάθε συχνότητα. Εάν μπορούσα θα ήθελα να δοκιμάσω κάποια συντονισμένα Monobander δίπολα για τα 80 - 40μ. αλλά λόγω έλλειψης χώρου αυτό μένει στην φαντασία μου προς το παρόν. Μοναδικός πομποδέκτης στο radio shack το icom 7300. Παραδίπλα και ένας ενισχυτής του 1kw που πλέον ανάβει σπάνια. That's all folks :) Quote Link to comment Share on other sites Περισσότερες επιλογές κοινοποίησης...
Recommended Posts