Jump to content
 • Τα βραχέα είναι καλύτερα από το ίντερνετ (και χρειάζονται)!


  SVforum
   Κοινοποίηση

  Aναδημοσίευση από την Εφημερίδα των Συντακτών 12.02.2022

  Τη Δευτέρα γράψαμε πως η ΕΡΤ αποφάσισε να καταργήσει τα βραχέα κύματα με τα, αστεία, επιχειρήματα ότι 1ον) η «Φωνή της Ελλάδας» θα μπορεί να ακούγεται πλέον μέσω ίντερνετ και, 2ον), πολλά ευρωπαϊκά κράτη έχουν σταματήσει την εκπομπή στα βραχέα. Χθες η Χριστίνα Παπασταθοπούλου έγραψε για τις διαμαρτυρίες των ναυτικών μας για αυτή την απόφαση της ΕΡΤ. «Η δικαιολογία ότι τα δημόσια μέσα της Ευρώπης στην πλειονότητά τους έχουν σταματήσει τις εκπομπές στα βραχέα και ότι τους επόμενους μήνες η ΕΡΤ θα επιταχύνει τη διάχυση των παραπάνω προγραμμάτων στο διαδίκτυο, δεν είναι πειστική, αφού η πλειονότητα των ευρωπαϊκών κρατών δεν διαθέτει το έμψυχο δυναμικό και τον αριθμό του στόλου που διαθέτει η Ελλάδα και κυρίως ότι η απεραντοσύνη των ωκεανών δεν καλύπτεται στο διαδίκτυο το οποίο συν τοις άλλοις είναι και κοστοβόρο», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ).

  Λάβαμε ωστόσο ένα πολύ ωραίο mail από αναγνώστη που εκθέτει τη διοίκηση της ΕΡΤ κάνοντας σύγκριση ανάμεσα στα βραχέα και το ίντερνετ. Και σημειώνει πως συνολικά 72 χώρες εκπέμπουν στα βραχέα, καθημερινά ραδιοφωνικά προγράμματα από τους δημόσιους ραδιοτηλεοπτικούς οργανισμούς τους. Οσο για την Ευρώπη, μόνο 5 χώρες δεν έχουν εκπομπή στα βραχέα κύματα.

  ▶Προσβασιμότητα ακροατών

  ● Βραχέα. Πολύ εύκολα με ένα απλό ραδιόφωνο μπορεί να γίνει λήψη σε όλη τη Γη.

  ● Ιντερνετ. Σύμφωνα με τον χάρτη της Google η φτώχεια και η χρήση του διαδικτύου σχετίζονται αντιστρόφως. Η ίδια η Google λέει ότι μόλις το 30% του πληθυσμού της Γης κάνει χρήση του ίντερνετ.

  ■ Αποτέλεσμα: Τα βραχέα είναι πιο προσβάσιμα σε όλη τη Γη

   

  ▶ Λογοκρισία

  ● Βραχέα. Η λογοκρισία του ραδιοφώνου βραχέων είναι ανέφικτη.

  ● Ιντερνετ. Το διαδίκτυο υπόκειται συχνά σε πλήρη αποκλεισμό, σε πολλές χώρες του κόσμου. Γίνονται συζητήσεις για καθολικό αποκλεισμό ή για έλεγχο των πληροφοριών στο 99% στις χώρες Συρία, Αίγυπτο, Λιβύη, Μαλδίβες, Κίνα και Βιρμανία. Μπορεί να είναι προβληματικές σε πολίτευμα χώρες αλλά βλέπουμε και περιπτώσεις χωρών με διαθέσεις λογοκρισίας που αποκλείουν τα κοινωνικά δίκτυα.

  ■ Αποτέλεσμα: Τα βραχέα υπερτερούν καθολικά.

   

  ▶ Κόστος ακρόασης

  ● Βραχέα. Χρειάζεται μόνο ένα απλό φορητό ραδιόφωνο της τάξης των 10-30 ευρώ.

  ● Ιντερνετ. Χρειάζεται pc ή laptop ή smartphone τα οποία έχουν κόστος αγοράς, σύνδεσης, κόστος Mb για τα κινητά. Το εύρος του κόστους είναι πολύ μεγάλο ανάλογα τον εξοπλισμό. Κυμαίνεται από 100 έως 1.000 ευρώ.

  ■ Αποτέλεσμα: Τα βραχέα είναι πιο φθηνά στον ακροατή.

   

  ▶Διείσδυση στον πληθυσμό

  ● Βραχέα. Το ραδιόφωνο των βραχέων λειτουργεί παντού στον πλανήτη. Δεν χρειάζεται να βρίσκεστε στο διαδίκτυο ή να υπάρχει λήψη από δορυφόρο ή ακόμα και ηλεκτρικό ρεύμα για να λαμβάνετε μεταδόσεις. Ακόμα και στα πιο φτωχά μέρη του κόσμου, θα βρείτε ραδιόφωνα και μπαταρίες.

  ● Ιντερνετ. Χρειάζεται εξοπλισμός, πρόσβαση στο ίντερνετ και τεχνολογία που προσφέρουν τα μεγάλα αστικά κέντρα στον μέσο και πάνω καταναλωτή.

  ■ Αποτέλεσμα: Τα βραχέα έχουν πάρα πολύ μεγάλη διείσδυση.

   

  ▶ Ποιότητα λήψης

  ● Βραχέα. Χαμηλή στα αναλογικά συστήματα, υψηλή ποιότητα με τη χρήση DRM μεταδόσεων.

  ● Ιντερνετ. Υψηλή ποιότητα μετάδοσης η οποία μπορεί να είναι προβληματική αν η ταχύτητα λήψης δεδομένων που έχει ο χρήστης είναι περιορισμένη.

  ■ Αποτέλεσμα: Ισοπαλία. Και τα δύο μπορούν να έχουν χαμηλή και υψηλή ποιότητα.

   

  ▶ Εκτακτες ανάγκες

  ● Βραχέα. Το ραδιόφωνο βραχέων κυμάτων μπορεί να είναι ένα εξαιρετικό μέσο επικοινωνίας σε καταστάσεις καταστροφών σε τεράστιες περιοχές, που περιλαμβάνουν ωκεανούς και ηπείρους.

  ● Ιντερνετ. Με το δεδομένο μιας καταστροφής μεγάλου επίπεδου, το διαδίκτυο όπως και η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας δεν θα λειτουργεί κάτι το οποίο καθιστά το ίντερνετ μη προσβάσιμο.

  ■ Αποτέλεσμα: Τα βραχέα είναι ο απόλυτος νικητής στις έκτακτες ανάγκες.

   

  ▶Ενημέρωση απόδημου πληθυσμού

  ● Βραχέα. Καθώς έχουμε τρεις γενιές αποδήμων πλέον, η πρώτη γενιά δεν κάνει σχεδόν καθόλου χρήση τεχνολογίας και συνεπώς ακούν από το ραδιόφωνο. Η δεύτερη γενιά είναι ανάμεικτη, ενώ η 3η δεν ακούει από το ραδιόφωνο.

  ● Ιντερνετ. Εδώ ισχύει το αντιστρόφως ανάλογο από ό,τι στα βραχέα.

  ■ Αποτέλεσμα: Ισοπαλία.

   

  ▶ Ενημέρωση ναυτικών

  ● Βραχέα. Πλήρης κάλυψη των ωκεανών με ένα απλό ραδιόφωνο. Είδαμε άλλωστε παλιότερες και τωρινές ανακοινώσεις από τα σωματεία των ναυτικών που υπογραμμίζουν την αναγκαιότητα των βραχέων.

  ● Ιντερνετ. Η Φωνή της Ελλάδας δεν φτάνει στον Ελληνα ποντοπόρο ναυτικό γιατί απαιτείται να πληρώσει ακριβά για να έχει πρόσβαση. Μια κάρτα web έχει 40 δολάρια και διαρκεί λίγα λεπτά της ώρας.

  ■ Αποτέλεσμα: Τα βραχέα είναι προσβάσιμα και δωρεάν.

   

  ▶Γενικό συμπέρασμα

  Τα βραχέα είναι πιο εύκολα στη χρήση, πιο φθηνά, πιο προσβάσιμα, δεν λογοκρίνονται, ενημερώνουν τον απόδημο ελληνισμό ανά την υφήλιο. Η εκπομπή στα βραχέα προσθέτει κύρος για την ΕΡΤ καθώς είναι το μοναδικό ΜΜΕ της Ελλάδας που εκπέμπει στα βραχέα και συμμετέχει στις 72 χώρες παγκοσμίως που εκπέμπουν στα βραχέα.

   Κοινοποίηση


  User Feedback

  Recommended Comments

  There are no comments to display.


SVforum CHAT

SVforum CHAT

Please enter your display name

×
×
 • Δημιουργία Νέου...