Jump to content
 • Parks On The Air (POTA), μια πρώτη γνωριμία.


  SV3SPC
   Κοινοποίηση

  Το Parks On The Air (POTA) , το οποίο ξεκίνησε από την Αμερική το 2018 και έχει ήδη κερδίσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον,   είναι ένα πρόγραμμα που ουσιαστικά ενθαρρύνει τους αδειούχους ραδιοερασιτέχνες στην φορητή χρήση του εξοπλισμού τους από συγκεκριμένες θέσεις όπως εθνικά πάρκα, καταφύγια άγριας ζωής, περιοχές natura, λιμνοθάλασσες και γενικότερα δημόσιες εκτάσεις με κάποιου είδους επίσημο χαρακτηρισμό ως προς την χλωρίδα και την πανίδα  που φιλοξενούν.

  Οι περιοχές αυτές, τα ονομαζόμενα "πάρκα" του προγράμματος, έχουν συγκεκριμένα όρια εντός των οποίων μπορεί ο οποιοσδήποτε ραδιοερασιτέχνης να στήσει τον εξοπλισμό του και να "ενεργοποιήσει" την περιοχή, δηλαδή να ξεκινήσει τις επαφές με άλλους ραδιοερασιτέχνες σε οποιοδήποτε συχνότητα (hf, vhf, uhf, μέσω δορυφόρου κτλ) και σε οποιοδήποτε mode επιθυμεί (cw - ssb - FM - ft8 - rtty κτλ).

  Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν ήδη καταχωρημένα 270 πάρκα προς ενεργοποίηση με τον αριθμό τους να αυξάνεται συνεχώς καλύπτοντας όλο και μεγαλύτερο ποσοστό των καταφυγίων άγριας ζωής και των περιοχών natura της χώρας με αρκετούς ενεργούς χρήστες και συχνές ενεργοποιήσεις. 

  Αναλυτικά η λίστα των έως τώρα καταχωρημένων πάρκων της χώρας  βρίσκεται στην σελίδα του προγράμματος Parks On The Air (περιοχή Greece SV) ή στον αντίστοιχο χάρτη όπου για κάθε πάρκο δίνονται εξειδικευμένες πληροφορίες σχετικά με τα όρια του, το ιστορικό των προηγούμενων ενεργοποιήσεων και των ειδικών περιορισμών που οφείλει να τηρεί ο κάθε "activator", ο ραδιοερασιτέχνης δηλαδή που επιθυμεί να εκπέμψει από αυτό.

  Σε γενικές γραμμές οι περιορισμοί αφορούν τα αυτονόητα, δηλαδή τη μη χρήση φωτιάς σε δάση, τον περιορισμό της άσκοπης όχληση κτλ. Περιορισμοί ως προς την πρόσβαση στο σημείο δεν υπάρχουν, μπορεί κάλλιστα κάποιος να οδηγήσει με το αυτοκίνητό του έως το σημείο της ενεργοποίησης ή να εκπέμψει ακόμα και μέσα από το τροχόσπιτό του εάν είναι από εκείνους τους τυχερούς...Το ίδιο ισχύει και για την τροφοδοσία του εξοπλισμού, μπορεί να γίνει είτε με μπαταρίες είτε από το δίκτυο της Δ.Ε.Η. εάν υπάρχει διαθέσιμη παροχή εκεί κοντά.

  Για να   θεωρηθεί μια "ενεργοποίηση" επιτυχημένη πρέπει να πραγματοποιηθούν κατ' ελάχιστον 10 επαφές κατά την διάρκεια των κλήσεων ασχέτως μπάντας, mode και είδους επαφής. Αρκεί μόνο οι επαφές να είναι στο σύνολό τους simplex και όχι μέσω κάποιου αναμεταδότη.

  Οι "hunters" από την άλλη πλευρά, δηλαδή οι σταθμοί που ανταποκρίνονται στις κλήσεις των activator,  μπορούν να είναι σταθεροί σταθμοί βάσης, σταθμοί mobile, portable ή άλλοι activators που την ίδια στιγμή ενεργοποιούν κάποιο άλλο πάρκο σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη (οι λεγόμενες και ως Park to Park επαφές).

   

  • Ωραία τα παραπάνω αλλά στην πράξη πώς ξεκινάμε  ?

  H διαδικασία είναι ιδιαίτερα απλή εφόσον υπάρχει ο κατάλληλος εξοπλισμός, δηλαδή ένας πομποδέκτης - μια μπαταρία και μια κεραία.  

  1. Κάνουμε εγγραφή στο https://parksontheair.com/ και δημιουργούμε το προσωπικό μας προφίλ.
  2. Επιλέγουμε κάποιο πάρκο που να μας βολεύει από την λίστα των ήδη καταχωρημένων στην χώρα μας από τη σελίδα του προγράμματος Parks On The Air (περιοχή Greece SV) ή από τον αντίστοιχο χάρτη.
  3. Φορτίζουμε μπαταρίες και διάθεση ώστε να εντοπίσουμε ένα κατάλληλο σημείο στο πάρκο που επιλέξαμε για να στήσουμε τον εξοπλισμό μας,
  4. Καλούμε CQ POTA και ξεκινάμε τις επαφές 🙂

   

  Μερικά tips!

  • θα πρέπει να κρατήσουμε ένα σωστό  log των επαφών μας ώστε όταν επιστρέψουμε στη βάση μας να το ανεβάσουμε στην σελίδα https://parksontheair.com/ και να είμαστε και επίσημα ένας από τους activators του πάρκου. Η διαδικασία είναι σχεδόν αυτοματοποιημένη και πανεύκολη μέσω της αντίστοιχης online φόρμας στην ιστοσελίδα του προγράμματος  (θα διαπιστώσετε εξάλλου και οι ίδιοι πόσο "user friendly" είναι όλη η σελίδα στις λειτουργίες της). Με αυτό το τρόπο μπορούμε να εμπλουτίσουμε το προφίλ μας με νέες ενεργοποιήσεις (και ίσως στο μέλλον να λάβουμε και ένα αναμνηστικό award) αλλά και οι σταθμοί που έκαναν επαφή μαζί μας να επιβεβαιώσουν την επαφή ως πραγματική.

   

  • Οι ενεργοποιήσεις POTA  είναι μιας πρώτης τάξης ευκαιρία για να διαπιστώσουμε στην πράξη ότι δεν χρειάζεται ούτε ο υπερσύγχρονος εξοπλισμός ούτε η πανάκριβη κεραία που έχουμε βάλει στο μάτι για να ακουστούμε. Μπορούμε κάλλιστα να εκπέμψουμε με οποιοδήποτε πομποδέκτη, ένα τεντωμένο σύρμα και 10-20w ισχύος και να καταφέρουμε εξαιρετικά μακρινές επαφές.

   

  • Χρησιμοποιούμε το "spot" από την σελίδα https://parksontheair.com/  για να ενημερώσουμε τους υπόλοιπους σταθμούς για την παρουσία μας σε κάποιο πάρκο. Η εμπειρία έχει δείξει ότι από τις πρώτες κιόλας κλήσεις εμφανίζεται συνήθως καλό pileup εάν η διάδοση ευνοεί.

   

  • Δεν χρειάζεται να ανησυχούμε για το πως θα φτάσουμε σε εκείνη την δυσπρόσιτη κορυφή με τα πόδια και τον εξοπλισμό στην πλάτη. Αρκεί ένα άνετο παγκάκι δίπλα στο δρόμο - εντός όμως των ορίων του πάρκου - για να στήσουμε τον εξοπλισμό μας.  Γιατί και τα εύκολα, ωραία είναι!

   

  Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να αναζητήσετε στο  https://parksontheair.com/  και στο official ελληνικό facebook group του POTA : Parks On The Air Hellas.

                                    

  Y.Γ. Να τι μπορεί να καταφέρει ένα σύρμα και 20w ισχύος από μια υπαίθρια θέση με χαμηλό θόρυβο :) 

   

  image.thumb.jpeg.62937dc37c12b55c050e079deff7a596.jpeg

  image.jpeg.7f9d1452afc71a8e7325d162a659d956.jpegspan widget

  • Like 1
   Κοινοποίηση


  User Feedback

  Recommended Comments

  There are no comments to display.


SVforum CHAT

SVforum CHAT

Please enter your display name

×
×
 • Δημιουργία Νέου...