Jump to content

Slim Jim και J Pole calculator από τον M0UKD


SV3SPC
 Κοινοποίηση

Recommended Posts

(μετάφραση από το αρχικό κείμενο)

Πριν ξεκινήσουμε, ετοιμαστείτε να πειραματιστείτε! 

Το calculator θα σας κάνει να πλησιάσετε (ή να εντοπίσετε αν είστε τυχεροί) τις τελικές διαστάσεις της κεραίας αλλά το καλύτερο είναι να χρησιμοποιήσετε ένα analyser  για να βρείτε εύκολα το τελικό μήκος της κεραίας. 

Ο συντονισμός μπορεί να γίνει προσαρμόζοντας το μήκος του στελέχους μήκους 1/4 και τη θέση του σημείου τροφοδοσίας. Για να αυξήσετε τη συχνότητα συντονισμού, κοντύνετε το στέλεχος μήκους 1/4. Για να μειώσετε τη συχνότητα συντονισμού, επιμηκύνετε το στέλεχος μήκους κύματος 1/4. 

Το εύρος συντονισμού είναι πολύ πιο στενό από ένα δίπολο το οποίο κάνει την κατασκευή της κεραίας λίγο πιο απαιτητική. Ο συντονισμός πρέπει να γίνεται πάντα σε ανοιχτό χώρο και μακριά από το έδαφος ή ακόμα στην τελική θέση τοποθέτησης, αν είναι δυνατόν. 

Λαμβάνοντας λοιπόν αυτά υπόψη, ας συνεχίσουμε...

image.jpeg.c0522ed15d52be8b7765fc829732406d.jpeg

 

image.jpeg.43e9805c4a66800d13ebadad815cc53e.jpeg

 

Το calculator μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το σχεδιασμό μιας κεραίας Slim Jim ή J Pole. Το Slim Jim, που σχεδιάστηκε από τον αείμνηστο Fred Judd, G2BCX, μπορεί να είναι μια εξαιρετική φορητή «roll up» κεραία, εάν είναι κατασκευασμένη από γραμμή μεταφοράς (ladder line) 300Ω ή 450Ω. Προσθέστε ένα σχοινί στην κορυφή και κρεμάστε το σε ένα κλαδί δέντρου, χρησιμοποιήστε το με τον πομποδέκτη χειρός, στη συνέχεια τυλίξτε το σε ρολό και βάλτε το στην τσέπη σας όταν τελειώσετε! 

Ένα Slim Jim για 2m (145MHz) θα έχει μήκος 1,5 μέτρα και 70cm (433MHz) θα είναι 0,5 μέτρα. Εναλλακτικά, για μόνιμες εγκαταστάσεις, ένας χάλκινος σωλήνας σε σχήμα J είναι μια καλή επιλογή. Είχα καλή απόδοση και με τα δύο, αλλά χρησιμοποιώ τακτικά το Slim Jim που είναι τοποθετημένος σε ένα κοντάρι από fiberglass 9 μέτρων.

Συνιστάται η χρήση κάποιου είδους τσοκ στο σημείο τροφοδοσίας. Τρεις στροφές (για 145 MHz) του ομοαξονικού καλωδίου γύρω από έναν tube 40 mm (σωλήνα PVC κ.λπ.) ή κολλημένο και αναρτημένο ελεύθερα αρκεί. 

Όπως συμβαίνει με οποιαδήποτε κεραία, αυτό θα βοηθήσει στην αποφυγή της ακτινοβολίας του ομοαξονικού καλωδίου και της εξισορρόπηση της κεραίας, επηρεάζοντας επομένως το SWR και την απόδοση. Μπορείτε να ελέγξετε την αποτελεσματικότητα του τσοκ αγγίζοντας το ομοαξονικό κάτω από το τσοκ και εάν το SWR αλλάξει σημαντικά, το τσοκ σας είναι ανεπαρκές.

Τα κρίσιμα μήκη είναι τα B, C και E και στη συνέχεια προσαρμόστε το σημείο τροφοδοσίας για να βρείτε το τέλειο matchong. 

Αγνοήστε τα B και E εάν κατασκευάζετε το "J Pole". Όλες οι διαστάσεις πρέπει να είναι μεταξύ των επιφανειών του μετάλλου (εσωτερικά), όχι από το κέντρο στο κέντρο. Όταν το SWR είναι 1,0:1,  η κεραία λειτουργεί τέλεια. Σε διαφορετική περίπτωση, το μήκος των στοιχείων μπορεί να χρειάζεται ρύθμιση ή το τσοκ δεν είναι κατάλληλο. Απλώς θυμηθείτε, όταν προσαρμόζετε στοιχεία, 1 cm μικρότερο στο 'C' θα ισοδυναμούσε με 3 cm μικρότερο από το 'A'!

*Συντελεστής ταχύτητας: Έχω προσθέσει τη δυνατότητα επιλογής του συντελεστή ταχύτητας του αγωγού σας. Έχει οριστεί από προεπιλογή στο 0,96, που είναι για γυμνό χαλκό ή γυμνό αλουμίνιο. Εάν χρησιμοποιείτε ανοικτή γραμμή όπως 300Ω ή 450Ω, προσαρμόστε τον στο 0,9. Η διάμετρος των στοιχείων θα επηρεάσει επίσης ελαφρώς το μήκος.

 

Σημείο τροφοδοσίας 50 Ω: Το σημείο τροφοδοσίας 50 Ω είναι ένα σημείο εκκίνησης και θα πρέπει να ρυθμίζεται προς τα πάνω και προς τα κάτω μέχρι να πετύχετε SWR 1,0:1 (ή όσο το δυνατόν πιο κοντά). Θα μπορούσατε ακόμη και να χρησιμοποιήσετε ένα ομοαξονικό balun 4:1 και να το τροφοδοτήσετε ψηλότερα στο αντίστοιχο τμήμα. Εάν δεν μπορείτε να βρείτε το σημείο 1:1, τα στοιχεία είναι είτε πολύ μακριά είτε πολύ κοντά. Εδώ είναι χρήσιμος ένας αναλυτής. Ο συντονισμός μπορεί να γίνει ρυθμίζοντας το μήκος του στελέχους κύματος 1/4 «C».

Να θυμάστε ότι ολόκληρη η κεραία πρέπει να βρίσκεται στο καθαρό πεδίο, μακριά από αγώγιμα αντικείμενα!

 

 

Slim Jim VS J Pole

Υπάρχουν πολλές φήμες στο Διαδίκτυο, που υποστηρίζουν ότι το Slim Jim έχει καλύτερες επιδόσεις από το J Pole. Η προσομοίωση (και η κοινή λογική) υποδηλώνει ότι είναι πρακτικά πανομοιότυπα. Ο John Huggins KX40 καλύπτει αυτήν την ερώτηση σε αυτήν τη σελίδα . Πιθανόν, πραγματικές δοκιμές που δείχνουν ότι το Slim Jim έχει καλύτερη χαμηλή γωνία κέρδους από το J Pole, να οφείλεται στον (μερικές φορές) κακό τρόπο που οι άνθρωποι τείνουν να τοποθετούν το J pole γειώνοντας τη βάση σε έναν ιστό ή επειδή δεν τοποθετούν choke στο feedpont, σε αντίθεση με το Slim Jim που συνήθως τοποθετείται ελεύθερα. 

 

πηγή : https://m0ukd.com/calculators

M0UKD.jpg

image.jpeg

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Κοινοποίηση

  • Καλώς Ήρθες!

    Σε 2 λεπτά μπορείς να κάνεις εγγραφή στο SVForum.gr και να έχεις πλήρη πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενο, τις υπηρεσίες και τα αρχεία του forum μας.

    Καλή περιήγηση!

     

     

SVforum CHAT

SVforum CHAT

Please enter your display name

×
×
  • Δημιουργία Νέου...