Την Τρίτη, 27 Δεκεμβρίου 2022, το High-frequency Active Auroral Research Program (HAARP) διεξήγαγε το τελευταίο του πείραμα ιονόσφαιρας αναπηδώντας ραδιοφωνικά σήματα από έναν αστεροειδή που περνούσε κοντά στην τροχιά της Γης (δείτε την είδηση του ARRL News από τις 23 Δεκεμβρίου 2022).
Ένα παγωμένο τοπίο περιβάλλει τις κεραίες στην τοποθεσία του High-frequency Active Auroral Research Program στην Gakona της Αλάσκας, στις 20 Δεκεμβρίου 2022. [JR Ancheta, UAF/GI, φωτογραφία] Ερασιτέχνες ραδιοφωνικοί χειριστές και λάτρεις της ραδιοαστρονομίας κλήθηκαν να παρακολουθήσουν τη δοκιμή και να στείλουν τα αποτελέσματά τους στο HAARP για ανάλυση. Ενώ τα αποτελέσματα του πειράματος θα διαρκέσουν αρκετές εβδομάδες, η Jessica Matthews, Διευθύντρια Προγράμματος HAARP, είπε ότι η βοήθεια εκτιμήθηκε ιδιαίτερα.
«Μέχρι στιγμής έχουμε λάβει πάνω από 300 αναφορές λήψης από τις κοινότητες ραδιοερασιτεχνών και ραδιοαστρονομίας από έξι ηπείρους που επιβεβαίωσαν τη μετάδοση HAARP». Οι αξιωματούχοι του HAARP λένε ότι τα αποτελέσματα του πειράματος θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις προσπάθειες υπεράσπισης της Γης από μεγαλύτερους αστεροειδείς που θα μπορούσαν να προκαλέσουν σημαντική ζημιά. «Θα αναλύσουμε τα δεδομένα τις επόμενες εβδομάδες και ελπίζουμε να δημοσιεύσουμε τα αποτελέσματα τους επόμενους μήνες», δήλωσε ο Mark Haynes, επικεφαλής ερευνητής στο έργο και μηχανικός συστημάτων ραντάρ στο Jet Propulsion Laboratory της NASA στην Καλιφόρνια. «Αυτό το πείραμα ήταν η πρώτη φορά που επιχειρήθηκε παρατήρηση αστεροειδών σε τόσο χαμηλές συχνότητες», είπε. «Αυτό δείχνει την αξία του HAARP ως πιθανού μελλοντικού ερευνητικού εργαλείου για τη μελέτη αντικειμένων κοντά στη Γη».
Το Πανεπιστήμιο της Αλάσκας Fairbanks (UAF) λειτουργεί το HAARP βάσει συμφωνίας με την Πολεμική Αεροπορία, η οποία ανέπτυξε και κατείχε το HAARP, αλλά μεταβίβασε τα ερευνητικά όργανα στην UAF τον Αύγουστο του 2015.
Πηγή: arrl.org
Recommended Comments
There are no comments to display.